Vyhledej
Královédvorsko > Turistika > lyže

Možnosti lyžování na Královédvorsku - leden 2017

Redakce / 25.01.2017, Aktualizováno , Královédvorsko
Minulý víkend bylo zážitkem jen pozorovat běžkaře na bílých pláních všude v regionu. Sněhu je stále dost a mrazivé počasí vyjeté stopy drží jako koleje. Teploty kolem 0°C přes den také slibují větší výdrž dětí na sjezdovce a menší nutnost zahřívacích přestávek u čaje či párku v rohlíku.

Novinkou jsou upravené stopy kolem Brusnice, vedoucí až na Horka u Staré Paky.


Ze Dvora vede od koupaliště jedna skoro bruslařská dráha k Rodosu a dále zpět po silnici kolem zoo, ovšem lze uhnout na pole na klasickou stopu a dále kolem zoo přes Nové lesy až na Dubinu. Tam mají v restauraci v pátek a o víkendu otevřeno, takže se v případě mrazů je kde ohřát a zahnat zároveň hlaďák.


Stále je prošlápnutý okruh na podharťském stadionu ve Dvoře, který je vhodný pro začátečníky nebo časově omezené lyžaře. 


Obousměrné, až 15km stopy pro klasiku a menší ovál pro bruslení nabízí již delší dobu Pecka. O propojení Pecky se Zvičinou zatím zprávy nemáme, ale zároveň nevidíme důvod, proč by to někdo za současných sněhových podmínek na běžkách nezkusil. 


Dále se běžně nabízí také prošlapané stopy ze Zvičiny směrem na Úhlejov a Miletín.

Z Mostku máme aktuální informace: „tratě nad "písákem" směr Souvrať jsou od úterý nově upravené, vyčištěné a prodloužené, no prostě je to pecka.” Tyto tratě se používají desítky let a letos jsou opět po vynucení přestávce v provozu. 


V Dubenci se chlubí svými tratěmi takto: Přijďte o víkendu zkusit běžecký okruh v Jedlině, který se pro vás připravuje. Od pátku 20.01.2017 odpoledne budou protaženy stopy a rovněž bude propojen okruh Jedlina s okruhem Zálesí u Doubravice. Bude připraveno zhruba 18 km běžecké stopy. Parkovat můžete v Dubenci, kde bude vyhrnuto parkoviště v Jedlině.


Máme tu i skol pozdrav z Libotova: „I okolo Libotova máme spoustu km technicky upravených běžeckých tratí, takže až o víkendu budete dobře namazaný, vyražte do stopy… Nástup do stopy je v Málem Libotově, ale jinak to vede již na zmíněný Dubenec, Zálesí, Doubravici a možná až na Zvičinu, takže možností bude určitě víc.


Výšinka je tradiční nástupní místo pro sjezd do Dvora kolem hospody u SIlvera, ovšem jezdit se dá i na druhé straně kolem Liščí hory


Stopy různého charakteru vedou také z Kocbeře do Dvora Králové a dále do Choustníkova Hradiště. 

Tratě na mapě

Vypadá to, že letos si zkrátka zalyžujeme všude. Přesto budeme rádi, pokud nám upřesníte informace o upravených trasách. Však si stačí zapnout na mobilu trasování nebo použít navigaci. Všechny došlé podklady bychom rádi zpracovali do jedné mapy. Věříme, že se takto možnosti běžkování stanou na Královédvorsku přehlednější a na zimní výlety tak inspirují více lidí. 

Místní i sousední sjezdovky


Severka nad Dolní Brusnicí - Sjezdovka je vhodná pro malé děti a začátečníky.  Cena je 30 Kč/hodina bez rozdílu věku. Pro sjezdaře zde je 20cm upraveného sněhu. Na své si přijdou i běžkaři, pro které je upravena běžecká stopa směrem na Zvičinu. 


Skiareál Pecka - Výborných sněhových podmínek využili i na Pecce, pořádně si zde mákli a lyžařský areál na Pecce je připraven k provozu. Na sjezdovce je cca 25 cm urolbovaného prachové sněhu, občerstvení připraveno. 


Skiareál Mostek - Svým profilem a obtížností je vhodný pro rodiny s dětmi, lyžaře začátečníky, tak i pro pokročilé lyžaře a snowboardisty. Nejmenším a začínajícím lyžařům a snowboardistům je přizpůsobena rychlost vleku i přístup obsluhy. 


Kateřina Sekyrková


 
Vaše komentáře

Přečteno 164x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
28.03.2024 13:00 - 28.03.2024 15:30
Workshop - praktická ukázka malování na sklo
28.03.2024 15:45 - 28.03.2024 16:45
Chůze s trekovými holemi